Rulandské modré [ Vinařství ]
Rulandské modré
Charakteristika odrůdy:
Modrá odrůda
Málo problematické v sadbě, ale přináší v lepších půdních podmínkách ( hlubokou, vápenatou, bohatou na živiny) jednoznačně lepší výsledky. Při deštivém počasí náchylné na houbovité choroby. Jistá, průměrná úroda, sběr hroznů v pozdnější sezoně.
Středně velký, tmavě zelený list,.Na základě mnohých klonování různé tvary a velikosti hroznů, tmavě modrý, tenká slupka. Pro náchylnost na ušlechtilé hniloby, se z něj při pozdních výběrových sběrech dají vyrobit velmi zajímavá, nejušlechtilejší vína.
Země původu:
Die alte badische Bezeichnung lautete Clevner (14.Jhd.).
Velice stará odrůda, pravděpodobně se rozšířila víc jak před 1 000 lety od Římanů, vybrána a kultivována v Burgundsku.
Rozšíření:
Důležité kvalitní červená odrůda, která se pěstuje všude, kde má klimatické podmínky.
Francie ( 22.000 ha), Severní Itálie (3.500 ha), Švýcarsko (4.200 ha), Portugalsko, Jižní Amerika, Austrálie, Jižní Afrika.
Jiné názvy:
Pinot noir (FR); Pino Nero, Pignol (IT); Burgundac Crni (SLo, Chor); Kisburgundi Kék (HU); Pinot Tinto (Portugalsko).
Produkt:> víno
Vysoce hodnocené červené a víno. Hluboká "burgundská červeň", ovocné kyseliny, především ostružiny připomínající mladé víno, později více oříškové a mandlové. Jemně tříselné, sametové, hodí se dobře k výrobě typu vína barrique.
Víno je rubínové barvy s krásným lomem světla na rozhraní hladiny a sklenky. V chuti se nachází tvrdost až kořenitost přecházející do švestkovitých tónů.
Archivací mění chuťový charakter a prožitek z něj se násobí.
Gastronomické využití:>
Víno je vhodné k lehkým pokrmům ze zvěřiny či tmavých mas. Velmi vhodné k jemným sýrům.