Chardonnay [ Vinařství ]
Chardonnay
Bílá odrůda
Charakteristika:
List má lyrovitý tvar, u něhož je vnitřní strana nervů ohraničujících lyru lysá, bez listové čepele.
Sklizně jsou poněkud nižší než u Rulandského bílého, ale jakost vína je vyšší.
Pro pěstování jsou nejvhodnější půdy hlinité s obsahem vápna. V horších přírodních podmínkách bývá obsah kyselin vysoký a jejich projev drsný, neharmonický.
Země původu:
Francie - Burgundy
Produkt: víno
Víno světlé až nažloutlé barvy, neutrální, přitom však výrazné vůně. Vyšší obsah kyselin, které jsou jemné s nádechem pikantní chuti garantují jeho vynikající pitelnost.
Víno je často plné až hutné s jasným osobitým charakterem.
Vynikající víno k archivaci.
Gastronomické využití:
Víno je vhodné k normálně upravenému hovězímu a vepřovému masu a k drůbeži. Zralé partie jsou vhodné k divočině a bažantímu masu. Vynikající k chuťově výrazným paštikám či uzenému masu. Vhodné k měkkým plísňovým sýrům či měkkým sýrům s mytou kůrou. Plným polévkám, mořským rybám, korýšům a měkkýšům.
Partie s vyraznějšími kyselinami jsou vhodným doplňkem k jídlům, která vyžadují kyseliny, například - ústřice.